Stroopdagen

Waar stoken we?

Op de volgende dagen staan we op deze locaties:

– 29 september, Erve Koelslag (Lochem)

– 30 september, Burgerboerderij de Patrijs (Groot Dochteren)

– 3 oktober, Smaak van Geijsteren (Geijsteren)

– 17 en 18 november, Stadsboerin (Doetichem, aanmelden via Info@stadsboerindoetinchem.nl)

– 8 en 9 december, Fruitbedrijf Horstink (Rha)

– 15 en 16 december, Hoeve Bouwlust (Maasland)

– 21 en 22 december, Fruitbedrijf van Olst (Ressen)

– 8 en 9 januari, Fruitbedrijf Houben (Grathem)

 

Hoe werkt het?

Op locatie stroop laten maken van uw eigen fruit.

Appels die niet als handfruit worden verkocht kunnen vaak nog wel gebruikt worden om sap van te maken of cider. Maar hoe zit het met de peren? Want juist peren lenen zich niet voor het maken van sap, dit komt door het hoge gist gehalte, het werkt laxerend.

In Limburg hebben ze voor peren die niet als handfruit worden verkocht een oplossing; ze maken er fruitstroop van.  Zij stoken op ambachtelijke wijze stroop.  Zestig tot zeventig procent van deze fruitstroop bestaat uit peren.

Heeft u fruit dat u niet kunt verkopen als handfruit? Wij maken er fruitstroop van! Wij komen bij u op locatie en stoken ter plaatse.

 

Wat zijn de mogelijkheden voor het stoken?

Wij komen bij u langs met onze eigen machine. 

  • U zorgt ervoor dat u minimaal 800 kilo fruit heeft, van uzelf of samen met anderen.
  • Per dag kunnen we in vier ketels van zo’n 200  kilo het fruit verwerken tot stroop. Dus 800kilo per dag.
  • Mocht u dus ook andere mensen willen werven om een ketel te reserveren dan dienen zij 180 kilo fruit aan te leveren. Zij krijgen dan een eigen ketel en hun eigen stroop.

Wat hebben we van u nodig voor het stoken:

Komen we bij u op locatie stoken dan is het fijn als u:

  • Een leuke plek regelt waar onze machine kan staan van zeven meter lang en drie meter breed. Omdat het stoken een uit de hand gelopen hobby is moet het  stoken vooral leuk zijn, ook voor ons.
  • Water regelt. Water gebruiken we om de machine schoon te houden. Het liefste gebruiken wij een Gardena aansluiting.
  • Krachtstroom regelt: 3*16A, met CEE stekker en vijf polig, voor de hakselaar, het stoken gebeurt op biodiesel.
  • Af en toe een bakje koffie of thee regelt. Dat zou natuurlijk wel heel fijn zijn.

Hoeveel stroop krijgt u per kilo?

Van elke kilo fruit houdt u ongeveer tussen de 10% en 13% stroop over die wij afvullen in bio disposable bakjes van ongeveer 0,23 liter. 


Kosten stroopmaken

 
Neem daarvoor contact op via meneerappel@stroopstokerij.nl. Er kan alleen contant of via Tikkie worden betaald.

Aanleveren fruit

Al het fruit dat u zelf nog zou eten, daar kunnen wij stroop van maken. Fruit dat rot is, vol zand zit, met modder, blad en beestjes daar worden wij ook niet vrolijk van, en de stroop niet lekker. Natuurlijk kijken we al het fruit na en wassen we het fruit nog een keer. Maar hoe schoner hoe beter.

Verhouding fruit

Wij houden 60% peren aan en 40% appels, dan krijg je wat ons betreft lekkere stroop. U krijgt de lekkerste stroop als u er ook pruimen, mispels en kwee eraan toevoegt. Dan is verhouding:

  • 15% kwee
  • 15% mispel
  • 20% appel
  • 25% peer
  • 25% pruim 

We geven u graag advies over de verhoudingen van fruit.